Vaak worden in de Turkse keuken voor de Turkse gevulde paprika, kleine paprika's gebruikt, Etli biber dolması, maar je kunt ook gewoon de normale paprika gebruiken die je in Nederland overal kunt kopen.
Was de paprika en snij de kop er af, en verwijder zaad en zaadlijsten.
Meng het gehakt, de fijn gesneden ui, de klein gesneden tomaten, de rijst (ongekookt), de fijngehakte dille en peterselie, de munt, en 2 eetlepels olijolie tot een smeuige massa. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Doe het mengsel in de paprika's en plaats de kop er weer op.
Plaats de Turkse gevulde paprika's, vanzelfsprekend met de kop naar boven, in een pan met een laagje zout water van ongeveer 2 centimeter als je kleine paprika's gebruikt, en wat meer zout water bij normale paprika's, en een beetje olijfolie toevoegen.
Verwarm de pan op een middelmatige warmte, gedurende ongeveer 25 minuten.
Als je wat extra smaak wilt toevoegen, kan je een beetje tomatenpuree door het zoute water mengen.